Tuesday, July 3, 2012

БЕЗРАБОТЕН


Реших да се разделя с доволно платената си работа на SharePoint програмист и да бъда известно време безработен. Защо ли? 

Отговорът ми е прост, но се оказва, че малко хора ме разбират. Повечето смятат, че или говоря несериозно, или се правя на интересен, или съм си намерил друга работа, но не казвам.
Истината е, че:
- не съм и търсил друга работа;
- не е несериозно - това съм го обмислил доста добре;
- не е интересно да си си разпределил всичките парите за даден период напред и да не можеш да излезеш много от този разчет;

И защо все пак го правя?
Заради свободата. Заради възможността да мога да направя нещата, които мисля, и за които сега нямам време.

Осъзнах, че не искам живота ми да протича в цикъла - 40 часова работна седмица - weekend - 40 часова работна седмица - weekend ...

Осъзнах, че не е достатъчно само да цитирам велики мисли, които казват, че малките неща в живота са важни.

Осъзнах, че има моменти, в които ако ти стиска, може и да промениш нещата. И май сега за мен е точно такъв момент, понеже:
 - заминавам се с програмиране, което би трябвало да означава, че за един месец мога да си намеря работа - на каква заплата е отделен въпрос, но няма да съм без пари;
 - не изплащам жилище или скъпа кола ;
 - близките ми хора си оправиха заемите, което означава, че не трябва толкова да им помагам;
 - имам някакви събрани пари и харчени ИКОНОМИЧНО ще ми стигнат за известно време;
 - сега е лято и има къде да се отиде и какво да се прави; пък и храната е по-евтина;

Осъзнах, че не знам на къде искам да поема - собствен бизнес (което означава поне 50 часа работна седмица), freelancer, добре платена позиция в някоя компания, нещо друго, ... Наистина не знам, но затова ще провокирам себе си и се надявам да разбера.

Осъзнах и нещо, което не предполагах колко е важно.  Приятелката ми, Борислава, не я бърка, че нямам кола, че се возим с два автобуса, за да отидем до Студентски да пием бира, че сега оставам без работа, че не я черпя по заведения и т.н. и т.н. ( бе направо си завиждам каква приятелка имам, някой ден ще й изпея това на караоке).

И както казах - оставайки без работа ще използвам времето за себе си. Това не означава да си седя в нас, да гледа сериали по цел ден, да съм заседнал в мръсна и разхвърляна стая, да проверявам през през 5 минути дали има нещо ново във facebook. Това според мен е най-тъпото, което някой може да направи - то си е умствено самоубийство!
Мисля да използвам времето да проуча неща свързани с програмирането, да си направя собствения сайт, да блогвам, да избягам маратона в Батак на 22 Септември, да пробвам да напиша книгата, за която толкова говоря, да спя до поне 10:00 всяка сутрин.

Осъзнах, че осъзнавайки само нещата не става. Трябват действия. Затова от първи Август напускам работа и ще имам у-у-у-у-уникалната възможността да изстрадам отговора на въпроса:   
  
                               Кое е по стойностното - да бъдеш или да имаш?
  
Аз сега си избирам "да бъда". И според мен  нещата се въртя около това, човек периодично да се пита този въпрос. А отговора безспорно няма да е постоянно един и същ.

И ако трябва да съм докрай честен - разбира се, че ме е страх. Разбира се, че не знам дали постъпвам правилно. Разбира се, че е странно това, което съм тръгнал да правя. ... Но както един мой приятел си е написал в skype-a - "Когато желанието е по-голямо от страха, тогава се сбъдват мечтите".



PS:     "Понякога печелим, а понякога се учим."  :)

14 comments:

  1. Uspeh - nameri tova koeto trsish!

    ReplyDelete
  2. Тези, които са достатъчно луди, за да считат, че могат да променят света, обикновено са тези, които успяват!!!

    ReplyDelete
  3. Браво бе Димчо, екстра си :) Супер си го измислил! Успех!

    Ей ти едно интересно нещо, което можеш да направиш докато нямаш такива задължения като работа - http://asktisho.wordpress.com/2011/05/18/camino_de_santiago/ (не че ще ти е скучно, просто идея ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Това определено е доста подобно, на това което мисля ... МЕРСИ! - ще я прегледам ... ще имам доста време :)

      Delete
  4. Всичко хубаво и силен попътен вятър :))

    ReplyDelete
  5. Bravo Dim4o tova s avatara a skype za sbydvaneto na me4tite mnogo qka misyl.Kakva priqtelka ima6 samo da i prati6 pozdravi na brata i na bratov4edkite.
    Uspeh naistina ima mnogo smisyl v tova koeto si napisyl opitai da sravni6 koe polojenie za teb e po udovoletvorqva6to.Vseki ima svoi vyzpriqtiq za sveta vajnooto e ti da osyznava6 4e vyr6i6 ne6to pravilno za sebe si!

    ReplyDelete
  6. Desislava: Skoro shte osuznaesh , che nqma ot kakvo da te e strah i che tova e edno ot nai-dobrite ti resheniq :) I si izbirash da imash, no ne e materialno. Ta az sega si imam cqla planina i ne moga da i se nagledam :) uspeh !

    ReplyDelete
  7. Браво.
    Страшно е първата година. Затова пък после няма вече връщане назад, като свикне човек със свободата. Не че ще работиш по-малко от 50 часа на седмица, някой път и двойно повече ще го правиш, но ще ти е удоволствие, ще го правиш когато ти решиш, иииии ще вървиш напред :)
    Успех

    ReplyDelete
  8. Само едно изречение мога да добавя. "All know the way, few actually walk it." Така че, браво за направената крачка в правилната посока.

    ReplyDelete
  9. Братовчедката Теди: Чакам с нетърпение книгата и се гордея от факта , че ще съм сред първите, които ще я прочетат :)) Преди време един мой преподавател ми каза "животът обича смелите, останалите просто се носят по течението". Мисля , че в твоя случай, мисълта е много подходяща.Възхищавам се от всяка цел , която постигаш и всяко решение, което вземаш. Винаги си ми служил за пример и съм убедена , че и в този случай ще бъде така. Успех бате!

    ReplyDelete
  10. Кое е по стойностното:
    - Да философстваш в ленност търкаляйки се в детинската самодоволност на "ми ще си правя каквото си поискам, пък"
    - Да живееш приемайки като зрял човек, че големите и важните неща рядко са лесни, прости и успоредни на собствените ни интереси. Например да работиш в разнороден колектив, да се посветиш на един човек, да осигуряваш семейство, да балансираш м/у всички важни неща в живота и да си наистина пълноценна личност и т.н.

    Имаше един лаф - най-големите мързели са често и най-сладкодумните...

    ReplyDelete
    Replies
    1. За мен човек трябва да мине през двете. Ако стане директно зрял човек, ще си останеш с неизживяни желания ...
      А в какво стой зад понятието 'зрял човек' - всеки си има неговото тълкование.

      Delete
  11. Аз ще цитирам една моя любима мисъл на Гьоте: Всяко нещо, което може да направиш или да фантазираш как правиш е необходимо да бъде започнато. Смелостта притежава гений, сила и магия.

    ReplyDelete